Actueel

Blog: 2020 – Het internationale jaar van de Plantgezondheid!

Blog: 2020 – Het internationale jaar van de Plantgezondheid!

Blog: 2020 – Het internationale jaar van de Plantgezondheid!

10 februari 2020

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft het jaar 2020 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Plantgezondheid. Het doel is om het brede publiek en de beleidsmakers wereldwijd bewust te maken van het enorme belang van plantgezondheid.

Plantgezondheid wordt volgens de VN steeds meer bedreigd. Zo schrijft de FAO, de voedselorganisatie van de VN op haar website: “Menselijke activiteiten en klimaatverandering hebben ecosystemen veranderd, de biodiversiteit verminderd en nieuwe niches gecreëerd waar ongedierte kan gedijen. Tegelijkertijd is het internationale reis- en handelsverkeer in het afgelopen decennium in volume verdrievoudigd en kunnen plagen en ziekten snel over de hele wereld worden verspreid.”

Planten zijn de bron van de lucht die we inademen en van het meeste voedsel dat we eten, maar we denken er vaak niet aan om ze gezond te houden. Dit kan desastreuze gevolgen hebben. De FAO schat dat jaarlijks tot 40% van de voedselgewassen verloren gaat door plagen en ziekten. Hierdoor blijven miljoenen mensen zonder voldoende voedsel en wordt de landbouw ernstig geschaad – de belangrijkste inkomstenbron voor veel arme plattelandsgemeenschappen.

De laatste week stonden we met ErfGoed op de IPM in Essen. Het viel me op dat er nauwelijks iets te vinden was over dit jaarthema. Ik ben het welgeteld één keer tegengekomen. Blijkbaar leeft het (nog) niet, terwijl het toch een heel belangrijk onderwerp is. Natuurlijk is de focus vooral gericht op voedselgewassen, maar ook de sierteelt speelt hierin een belangrijke rol. De verspreiding van ziekten en plagen houdt tenslotte geen rekening met een scheiding tussen voedsel- en sierteelt.

Belangrijk is dat we met z’n allen meer bijdragen aan het behoud en de bevordering van plantgezondheid. Dat heeft wat mij betreft niet zozeer met de maakbaarheid van de schepping te maken, maar meer met het zorgvuldig omgaan met datgene wat ons is toevertrouwd. Dat is wat we ook binnen ErfGoed belangrijk vinden.

Zo is plantgezondheid altijd een belangrijke focus geweest bij het ontwikkelen van onze teeltsystemen. Teeltsystemen die de weerbaarheid van planten verhogen. En het mooie is: dat geldt niet alleen voor de sierteelt, op onze vloeren worden ook steeds vaker groenteplanten geteeld.

Wil je reageren of je eigen ideeën delen? Bel of mail me gerust.

Hugo Paans

algemeen directeur

TERUG NAAR OVERZICHT