ErfGoed en de buitenlandse regels

ErfGoed en de buitenlandse regels

ErfGoed en de buitenlandse regels

Sep 9, 2021 1:48:59 PM

Zestig jaar geleden begon ErfGoed, letterlijk met de voeten in de klei. Nog steeds zijn we heel gewoon. Dan voelt het toch wel heel bijzonder dat we steeds meer erkend worden als toonaangevend en innovatief bedrijf. Zo praten we bijvoorbeeld mee op nationaal niveau over het CETA-verdrag, het handelsverdrag tussen de EU en Canada.

Dit verdrag, dat handelsdrempels weghaalt, is sinds 2017 van kracht, maar er is nu toch discussie over ontstaan in Nederland. Eind 2019 boden we samen met de directeur van evofenedex, Bart Jan Koopman, een petitie aan in de Tweede Kamer. Deze week werd het voorstel aangenomen. Het is nu afwachten of er ook een meerderheid voor te vinden is in de Eerste Kamer. ErfGoed zal zich maximaal inspannen om de politiek te overtuigen van het belang van dit verdrag.


Ons doel als ErfGoed is om iedere kweker de kans te geven om te kiezen voor een uniform en gezond gewas. Dat is namelijk mogelijk, dankzij de ErfGoedVloer. In Nederland, Canada, maar ook in andere landen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de vraag vanuit het buitenland hoog is.

Overleg met overheden

Daarom verdiepen we ons in de lokale markt en de regelgeving. Bij veel landen is er sprake van invoerrechten of andere beperkende maatregelen. Wij gaan dan in overleg met overheden hoe we de lasten voor de kweker zo laag mogelijk kunnen houden.

Dat is ook niet zo vreemd, Nederland loopt voorop op het gebied van innovatie op het gebied van tuinbouw. We zijn er trots op dat we een hoogwaardige oplossing kunnen bieden aan kwekers in andere landen.

Dankzij de ErfGoedVloer kunnen kwekers hun invloed op het milieu verbeteren. De vloer zorgt immers voor hergebruik van water en daardoor voor waterbesparing. En wij? We denken op alle terreinen met de kweker mee. Of het nu een Nederlandse, een Canadese of een Braziliaanse kweker is.

Wil je reageren of je eigen ideeën delen? Bel of mail me gerust.

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT