Blog: De teeltvloer van de toekomst is klaar voor extreem weer!

Blog: De teeltvloer van de toekomst is klaar voor extreem weer!

Blog: De teeltvloer van de toekomst is klaar voor extreem weer!

Sep 9, 2021 1:21:24 PM

Op het moment dat ik dit schrijf hebben de zuidelijke provincies van Nederland, maar ook Duitsland en Frankrijk weer te maken met ernstig noodweer. Heftige buien zorgden de afgelopen dagen voor ondergelopen straten en huizen en extreem hoge waterstanden. En dat was niet voor het eerst dit jaar.

Welkom in het nieuwe klimaat

“Welkom in het nieuwe klimaat”, zei de weerman in Nederland toen hij ’s avonds het weerbericht presenteerde. “Dit zijn voorbeelden van weersituaties die we in Nederland en de omliggende landen waarschijnlijk in de toekomst vaker mee zullen maken. Het gaat vaker en harder regenen in de winter en in de zomer neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Ook hagel en onweer worden heviger. Iets waarop we ons misschien wel moeten voorbereiden.”


Klimaatverandering steeds meer zichtbaar

En dat geldt in mijn opinie zeker voor de tuinbouw waaronder ook de boomkwekerij. We moeten als agrarische sector onze strategie steeds meer afstemmen op dit extreme weersbeeld. Niet alleen in Nederland, ook in andere delen van de wereld, want klimaatverandering wordt steeds meer voelbaar.

Opvangen en afvoeren van veel water

Bij dergelijke extreem weer is het belangrijk dat we het regenwater op de juiste wijze kunnen opvangen en  gedoseerd afvoeren. In Nederland bijvoorbeeld is het belangrijk dat niet al dat water meteen in het oppervlaktewater terechtkomt. Als dat gebeurt, zorgt dat inderdaad voor hoge waterstanden en de kans op overstromingen.

In droge gebieden echter is het belangrijk dat we het water dat in korte tijd valt zo goed mogelijk opvangen, zodat we het later voor onze teelt kunnen gebruiken. Opslag is daarbij natuurlijk van groot belang. In Brazilië zie ik bijvoorbeeld dat er genoeg water is, maar dat de opslag een probleem is.

De teeltvloer van de toekomst

Met de ErfGoedVloer zijn veel van deze problemen verleden tijd. Ik durf rustig te stellen dat onze teeltvloer de vloer van de toekomst is. Door de enorme buffercapaciteit wordt het water meteen opgevangen in de vloer. Een moderne ErfGoedVloer heeft een capaciteit van ongeveer 40.000 liter per hectare! Van daaruit kan het water in rustig tempo weggepompt worden naar het oppervlakte water, waardoor we de omgeving minimaal belasten.

Kan de kweker het regenwater in een later stadium goed gebruiken, dan kan hij het wegpompen naar het bassin. Zo zorgt onze teeltvloer voor een perfecte wateropvang en biedt het de mogelijkheid voor een gecontroleerde afvoer. Vergelijk dat maar eens met een gesloten vloer zoals asfalt en beton. Zo’n ondergrond zorgt in korte tijd voor enorme wateroverlast. De poreuze teeltvloer van ErfGoed daarentegen is de ideale oplossing bij extreme weersomstandigheden. Laat dat water maar komen.

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT