Actueel

BLOG: Een écht familiebedrijf

BLOG: Een écht familiebedrijf

7 oktober 2019

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. In Nederland traditioneel de dag waarop de koning de plannen van de regering voor het komende jaar voorleest. Een belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk de economie. Na jaren van groei, lijkt daar nu langzaam aan een einde aan te komen. En dat geldt niet alleen voor Nederland, in de hele eurozone is dat merkbaar.

Ook het tekort aan voldoende arbeidskrachten passeerde de revue. Zo is er in veel landen een groot gebrek aan technisch opgeleid personeel. Dat tekort is er mede de oorzaak van dat de economische groei stagneert. Bedrijven willen wel groeien, maar kunnen niet omdat ze door het tekort aan mensen niet aan de vraag kunnen voldoen.

Ook bij ErfGoed moeten we ons inspannen om voldoende goede mensen binnen te krijgen. Maar daar blijft het niet bij. Want als mensen net zo makkelijk weer weggaan omdat ze denken dat ze het ergens anders beter kunnen krijgen, ben je met al je inspanningen niet veel opgeschoten. Het is dus de kunst om goed personeel binnen te krijgen én te behouden!

Ik moet in dit kader vaak denken aan de manier waarop succesvolle ondernemingen als bijvoorbeeld Philips in het verleden met hun personeel omgingen. Wie daar een baan kreeg, bleef er meestal de rest van zijn leven. Alles werd door het bedrijf geregeld, tot de woning aan toe. Philips was hun leven. Kwam je aan Philips, dan kwam je aan hen. Het bedrijf had zich bij wijze van spreken in hun DNA genesteld.

Wat mij vooral bijgebleven is, is het familiegevoel dat werknemers met elkaar uitstraalden. Dat hebben we ook nu nodig. Juist in deze tijd van verdergaande individualisering hebben mensen er behoefte aan om gezien te worden. Een bedrijfscultuur waarin werkgever en werknemers in elkaar zijn geïnteresseerd, op elkaar betrokken zijn en met elkaar meeleven. In mooie en in moeilijke tijden. Dat zorgt ervoor dat mensen trots zijn op ‘hun’ bedrijf en met bevlogenheid hun werk doen.

Ik ben elke dag weer trots en dankbaar onderdeel te mogen zijn van de ErfGoedFamilie!

Wil je reageren en je eigen ideeën delen? Bel of mail me gerust.

Hugo Paans
algemeen directeur

 

TERUG NAAR OVERZICHT