Actueel

BLOG: Heel Nederland van het gas

BLOG: Heel Nederland van het gas

13 december 2018

Gas was lange tijd de belangrijkste fossiele brandstof in de Nederlandse huishoudens. Elk huis moest van een gasaansluiting zijn voorzien. We verwarmen onze huizen ermee en veel mensen koken op gas. Maar dat gaat radicaal veranderen. Het gas in de Nederlandse bodem – lange tijd de motor van onze economie – mag vanwege het toenemend aantal aardbevingen in het noorden van ons land niet langer geëxploiteerd worden. Daar komt bij dat de CO₂ uitstoot flink omlaag moet. En dus is het besluit gevallen dat in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af moeten zijn.

Het gebruik van fossiele brandstoffen draagt flink bij aan de opwarming van de aarde. En dat we met klimaatverandering te maken hebben, dat kunnen we moeilijk meer ontkennen. Overal zien we de gevolgen. In West-Europa bijvoorbeeld hebben we een extreem droge zomer achter de rug.

Ook de Nederlandse glastuinbouw staat sterk onder druk om het gebruik van fossiele brandstoffen omlaag te brengen. De ambitie is om in 2050 de glastuinbouw in Nederland klimaatneutraal te laten zijn, onder andere door meer gebruik te maken van aardwarmte. Op meerdere plaatsen worden kassen ingezet als energiebron voor de omgeving. Terwijl op andere plaatsen de industrie de tuinbouw van warmte en CO₂ voorziet. In Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld is een tuinbouwgebied aangelegd rond de kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil. Hiermee beschikken tuinders over goedkope, milieuvriendelijke warmte en zuivere CO₂. Zo besparen ze tot 90 procent op hun aardgasverbruik. Het wordt ook wel het meest duurzame tuinbouwgebied van Nederland genoemd.

Ik heb me jarenlang verbaasd over het feit dat er in de glastuinbouw weinig aandacht was voor de invloeden van kou en vocht uit de ondergrond. We bouwden kassen maar vergaten de vloer te isoleren. Dat besef lijkt inmiddels tuinbouw breed wel doorgedrongen te zijn. Juist die ondergrond bepaalt voor een flink deel het klimaat rond de pot. En daar wil je toch juist de meest ideale omstandigheden creëren? En niet te vergeten: het zorgt ook nog eens voor een enorme energiebesparing!

Het is onze wens om zo snel mogelijk de tuinbouw energieneutraal te krijgen. Daar willen we heel veel energie insteken. Ik ben er echter wel van overtuigd dat we dat vooral samen moeten doen. Samen met kassenbouwers en andere bedrijven die betrokken zijn bij de inrichting van kassen. Samen moeten we daartoe in staat zijn.

Heb jij andere ideeën of wil je eens samen sparren, bel of mail me gerust!

 

Hugo Paans

algemeen directeur

 

 

 

 

TERUG NAAR OVERZICHT