Actueel

Blog: Hoe creëer ik voldoende waterbuffering bij extreme wateroverlast?

wateroverlast

Blog: Hoe creëer ik voldoende waterbuffering bij extreme wateroverlast?

28 september 2015

Onlangs was ik op een buitenlandse beurs. Tijdens mijn bezoek werd de lucht steeds dreigender. Er kwam duidelijk ander weer aan. Net voor het moment dat ik terugliep naar de auto brak er een enorm noodweer los. Binnen een paar minuten stond het werkelijk overal blank en liepen mensen tot over hun enkels in het water.

Klimaatverandering

Ook in Nederland hebben we met steeds extremer weer te maken. Dat is een direct gevolg van de klimaatverandering. En als we de deskundigen moeten geloven, zal dat in de toekomst eerder meer dan minder worden.

Plotselinge wateroverlast

Voor veel boomkwekers – die vaak een groot deel van hun teelt buiten hebben staan – betekent dat een flinke uitdaging. Hoe ga je om met die vaak plotselinge wateroverlast? Kun je dat water snel weer kwijt? Je moet er toch niet aan denken dat jouw planten een tijdje tot over hun enkels in het water komen te staan!

“Je moet er toch niet aan denken dat jouw planten langdurig tot over hun enkels in het water komen te staan!”

Bufferend vermogen

Tijdens de aanleg van een ErfGoedVloer bij Boomkwekerij Buitenhuis in Boskoop vorig jaar kregen we een enorme hoosbui te verwerken. Er viel in korte tijd 100 mm water! Hoewel er nog geen gewas stond op het aangelegde gedeelte, bleek eens temeer hoe groot het bufferend vermogen van een dergelijke teeltvloer is. Binnen no-time was het water verdwenen.

Uw gewas

Voor (boom)kwekers die hun teelt of een deel daarvan buiten hebben staan zijn wateroverlast en waterbuffering belangrijke thema’s. Is uw gewas bestand tegen zoveel water in zo’n korte tijd? En wat gebeurt er met uw gewas als het te lang met de wortels in het water blijft staan?

Geen schade

Die vragen vinden een antwoord in de ErfGoedVloer. Afhankelijk van de dikte van de poreuze laag onder de ErfGoed Grey Cover , kan een enorme hoeveelheid water in korte tijd worden opgevangen zonder dat het schade brengt aan het gewas.

Hugo Paans
Directeur / director

TERUG NAAR OVERZICHT