Opkweek groenteplanten op een teeltvloer?

Opkweek groenteplanten op een teeltvloer?

Opkweek groenteplanten op een teeltvloer?

Sep 9, 2021 9:29:49 AM

Die vraag wordt vaak gesteld als ik in gesprek ben met telers die zich gespecialiseerd hebben in de opkweek van groenteplanten. Meestal gevolgd door: ‘Dat doe je toch op een betonvloer? Brengt een poreuze teeltvloer geen risico met zich mee? Hoe zit het bijvoorbeeld met het hygiëne protocol?’

Een beter microklimaat

In het buitenland hebben inmiddels meerdere kwekers van groenteplanten voor de ErfGoedVloer gekozen. Jan Mulder, adviseur van de Grow Group (nu Plantise) bijvoorbeeld heeft in Frankrijk al meerdere jaren ervaring met de opkweek van tomaten- en komkommerplanten op onze vloer: “Een betonvloer wordt al gauw te warm en blijft ook lang warm. In de ErfGoedVloer kunnen we water laten lopen. Daardoor blijft hij koel en ontstaat een goed microklimaat. Zo krijgen we vitale planten met een groter en gezonder wortelgestel,” zo vertelt hij. Een filmpje over dit project vind je hier.

Hygiëne protocol

In Nederland leefde het idee dat beton hygiënischer is. Onderzoeken van WUR Glastuinbouw hebben inmiddels klip en klaar aangetoond dat het hygiëne protocol voor de bestrijding van quarantaine-organismen op de teeltvloer – preventief – effectief en efficiënt kan worden uitgevoerd. Mocht je daar meer over willen weten, mail of bel me! Ik stuur je graag de resultaten toe.

Flexibeler telen

Een belangrijk voordeel van de teeltvloer is dat het kwekers veel flexibeler maakt. De opbouw maakt de vloer geschikt voor alle potmaten. Soms ben ik zelf nog verrast om te ontdekken met hoeveel gemak je van teelt kunt wisselen en hoeveel gewassen je er eigenlijk op kunt telen. Dat is veel breder dan alleen pot- en perkplanten. Daar komt bij dat planten het op de teeltvloer aantoonbaar beter doen en ook sneller groeien. Je hebt dus ook nog eens een kortere opkweek.

En dat heeft alles te maken met de argumenten die Jan Mulder aandraagt. Bij elke proef die we laten doen, of het nu groenteplanten zijn of bijvoorbeeld Phalaenopsis, iedere keer krijgen we te horen dat het wortelgestel van het betreffende gewas zich beter ontwikkeld op onze vloer dan op andere teeltsystemen. En een gezond wortelgestel zorgt per definitie voor een vitale plant!

Doe jij de opkweek van groente- of zachtfruit gewassen, dan wil ik je uitdagen om samen met ErfGoed een uitgebreide proef te doen op onze ErfGoedVloer. Ik voorspel je nu alvast een verrassend positief resultaat!

Geïnteresseerd?
Bel of mail me.

Download onze brochure

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT