Actueel

BLOG: Stokpaardje duikt weer op bij COVID-19

BLOG: Stokpaardje duikt weer op bij COVID-19

BLOG: Stokpaardje duikt weer op bij COVID-19

28 april 2020

‘Geen clichés’ is een belangrijke regel voor blogs. Maar in deze tijd kun je er haast niet om heen. De wereld lijkt stil te staan. Van het ene op het andere moment leven we in een nieuwe werkelijkheid. Eentje waarbij COVID-19, in de volksmond het coronavirus, Nederland en de wereld in zijn greep houdt. Met grote maatschappelijke en economische gevolgen. Het doe pijn om te zien dat sierteeltbedrijven soms wel 90 procent van hun oogst moeten weggooien. Het raakt me diep. Ik weet met hoeveel inzet en passie kwekers dagelijks bezig zijn.

Snelle draai

Niemand was hierop voorbereid. Ook wij niet. En natuurlijk voelen we bij ErfGoed ook de gevolgen van alle maatregelen. Veel projecten in het buitenland liggen tijdelijk stil, omdat we die landen niet in mogen. De portefeuille is nog goed gevuld, maar je moet projecten wel kunnen uitvoeren.

Na een periode van driftig zoeken naar nieuw houvast, was de wending die we bij ErfGoed maakten opvallend en tegelijkertijd bemoedigend. Twee weken na de start van de intelligente lockdown had iedereen binnen het bedrijf zijn draai weer gevonden.

Flexibiliteit en wendbaarheid

Welke les kunnen we hieruit trekken? Wat mij betreft dat de kracht van je bedrijf wordt bepaald door de mate van flexibiliteit en wendbaarheid. Die moet maximaal zijn. Een stokpaardje van me, maar in deze ingewikkelde situatie ben ik opnieuw in die overtuiging gesterkt. De komst van het virus heeft ons laten zien hoe kwetsbaar we zijn. Dat wij in deze wereld niet alles voor het zeggen hebben. Dat er van het ene op het andere moment een dikke streep gezet kan zijn door al onze plannen en dromen. Wie dan snel op een andere manier kan nadenken en handelen, zit minder lang bij de pakken neer en heeft oog voor niet voor de hand liggende kansen.

Nieuwe winst

Ik geloof in God, Die alles bestuurt. En dat geeft mij rust. Tegelijkertijd moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Heel mooi vind ik dat ideeën die we voorheen als onbruikbaar beschouwden, nu ineens toch blijken te werken. Zo blijken wij bijvoorbeeld met onze vaardigheden en machines prima werk uit te kunnen voeren in de weg- en waterbouw. En is online vergaderen eigenlijk heel aantrekkelijk. Onze vergaderingen duren korter en medewerkers hoeven niet allemaal meer naar kantoor te komen. Kijk eens wat een tijdwinst! Kortom: deze nieuwe werkelijkheid gaat ons ook weer wat opleveren.

Samen doen

We zullen elkaar de komende maanden meer dan ooit nodig hebben. Om onze klanten te ondersteunen, hebben we voor ons kantoor een kraam ingericht waar we planten verkopen. Iedere week kan een andere klant hier zijn planten aanbieden. Het is mooi om te zien hoeveel positieve reacties dat oplevert.

Ik wens iedereen veel sterkte en wijsheid toe in deze tijd. Wil je reageren of heb je wellicht ideeën?

Bel of mail me gerust.

Hugo Paans
algemeen directeur ErfGoed

TERUG NAAR OVERZICHT