Actueel

BLOG: Tijd om even afstand te nemen

BLOG: Tijd om even afstand te nemen

BLOG: Tijd om even afstand te nemen

20 augustus 2019

Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat ze heel moe op vakantie gaan. Herken je dat? Aan de ene kant kun je enorm uitzien naar de vakantie. Aan de andere kant zie je er huizenhoog tegenop, want zowel voor als na die tijd ben je razend druk.

Inderdaad het is heerlijk als je er even helemaal tussenuit kunt gaan. Weg van alle drukte en verplichtingen. Alleen of samen met je partner, je kinderen, een paar weken alle tijd voor elkaar.

‘Maar die weken daarvoor’, hoor ik menigeen zuchten. ‘Dan ben je zo druk om alles klaar te krijgen en fatsoenlijk achter te laten, dat je daarna hard aan vakantie toe bent. En kom je na een paar weken uitgerust terug, dan ligt er zoveel te wachten, dat je binnen de kortste keren weer aan vakantie toe bent.’

Ik denk dat we als managers en ondernemers ons bedrijf maar moeilijk echt los kunnen laten. Gaat het allemaal wel goed als ik er voor een paar weken niet ben? Heb ik alles naar behoren geregeld? Ben ik niets vergeten? Loslaten is moeilijk. Het gaat tenslotte om jóuw verantwoordelijkheid, om jóuw onderneming.

Toch is het wel belangrijk om regelmatig even afstand te kunnen nemen. Vakantie is tenslotte ook een tijd van bezinning. Om in alle rust na te denken over het leven en hoe je daar zelf in staat. ‘De tijd vliegt’, hoor ik steeds vaker zeggen. En dat is ook zo. Voor mij persoonlijk is het een periode om meer tijd te nemen voor mijn gezin. Er is tenslotte meer dan alleen werk.

Van belang is dat je binnen je bedrijf de goede mensen om je heen hebt. Mensen met dezelfde visie en overtuiging als jij. Die je kunt vertrouwen en waar je met een gerust hart de dagelijkse gang van zaken aan over kunt laten. Ik voel mij gezegend dat ik die mensen om mij heen heb. Mensen die met veel passie en inzet elke dag weer voor ons bedrijf bezig zijn.

En natuurlijk moet je bedrijfsvoering op orde zijn. Dat betekent dat je je teelt misschien anders moet organiseren. Want dingen die vanzelf gaan, daar hoef je geen aandacht meer aan te schenken. Ik moet vaak denken aan die Franse kweker die op zijn zestigste ons teeltsysteem ontdekte: “Dit had ik veel eerder moeten weten. Ik adviseer jonge collega’s om bij hun investeringen goed na te denken en de ErfGoedVloer mee te nemen in hun afwegingen. Op dit systeem kun je zorgeloos telen. Daar kan eigenlijk niets meer op misgaan.”

Ik wens je graag een ontspannen vakantie toe!

Hugo Paans
algemeen directeur

TERUG NAAR OVERZICHT