Blog: “Wij van WC-eend…”

Blog: “Wij van WC-eend…”

Blog: “Wij van WC-eend…”

Sep 9, 2021 11:01:52 AM

ErfGoedVloer zorgt voor verandering in middelengebruik
In een artikel in het vakblad KAS van februari stond een interessant artikel over de nieuwe locatie van SV.CO in De Lier. Die locatie is voorzien van een ErfGoedVloer®. Het bedrijf heeft op de oudere locaties veel ervaring met het kweken op roltafels en kan de twee teeltsystemen dus perfect met elkaar vergelijken. En die vergelijking blijkt zonder meer in het voordeel van de teeltvloer uit te vallen.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat ons teeltsysteem gewoon het allerbeste voor je planten is. Dat klinkt – en ik ben me daar terdege van bewust – net zoiets als ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’. En inderdaad, als directeur van ErfGoed beveel ik natuurlijk de ErfGoedVloer van harte aan. Maar dat doe ik wel uit overtuiging.

Het is vanuit mijn visie en die van mijn team altijd onze drijfveer geweest om een product te ontwikkelen dat goed is voor alles en iedereen. Ik geloof namelijk dat het onze opdracht is om goed voor mens en milieu te zorgen. En dat we ook een verantwoordelijkheid hebben voor de volgende generaties. Goed rentmeesterschap, wordt dat wel genoemd. Ik heb daar al wel eens eerder over geschreven in een blog. Ons teeltsysteem is daar een mooi voorbeeld van.

Waar ik dat op baseer? Op feiten en gegevens van gebruikers, onderzoeken van de WUR en bijvoorbeeld de cijfers van stichting MPS. In het al eerder genoemde artikel in KAS somt de betreffende kweker een aantal milieuvoordelen van de ErfGoedVloer op, zoals fors minder uitval en een aanzienlijke besparing op energie, water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Volgens een woordvoerder van MPS, blijkt uit de registratiecijfers bij telers die overstappen op de ErfGoedVloer een significante verandering in het middelengebruik.

Van der Meer geeft aan dat MPS bij deze kwekers een duidelijke afname ziet van het gebruik van rode (schadelijke) middelen en een toename van groene (minder schadelijke en biologische) middelen. Hij concludeert uit de geanalyseerde cijfers dat een ErfGoedVloer een positieve impuls geeft aan de MPS-score voor het gewasbeschermingsmiddelengebruik. En dat is interessant!

Want MPS is niet zomaar de eerste de beste organisatie. De stichting, die in 1993 in het Westland van start ging met het doel de sierteeltsector meer marktgericht en duurzaam te laten ondernemen, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die actief is in meer dan 55 landen, voor ongeveer 4.000 deelnemende kwekers! MPS biedt, naast een milieukeurmerk, ook aanvullende certificaten aan waarbij de kwaliteitszorg en het sociale aspect binnen een onderneming centraal staan. 

En dat wordt door de markt uitermate serieus genomen. Supermarkten bijvoorbeeld zijn zich steeds meer bewust van de risico’s bij de verkoop van bloemen en planten. Inkopers geven daarom de voorkeur aan gecertificeerde bedrijven. Voor kwekers is het dus bijzonder interessant om MPS gecertificeerd te zijn. En om dat keurmerk te krijgen en te behouden, heb je dus een flinke voorsprong als je op een teeltvloer van ErfGoed teelt.

Je begrijpt het zeker wel: wij van ErfGoed adviseren…de ErfGoedVloer!

Mail of bel mij gerust als je hier eens over door wil praten.

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT