Actueel

Meer klør dankzij de ErfGoed Vloer

Meer klør dankzij de ErfGoed Vloer

Meer klør dankzij de ErfGoed Vloer

21 februari 2019

Vrolijke kleuren, daar gaat het om bij de Noorse markt van pot- en perkplanten. “Een groot deel van het jaar is het hier donker en ligt er sneeuw. Mensen vinden het daarom fijn in het voorjaar hun tuin vol te zetten met kleurrijke bloemen. Geen geel, want dat is gereserveerd voor Pasen.”

 

In gesprek met eigenaar Vebjorn Sørby van Sørby Gartneri uit het Noorse Vestfossen. En met Leendert van Leeuwen, sinds drie jaar eindverantwoordelijk voor de teelt. Het gesprek gaat over de allereerste  ErfGoedVloer Excellent in Scandinavië. Leendert kende het concept van de eb- en vloedvloer vanuit Nederland. “Ik heb dat hier geïntroduceerd, in eerste instantie vanuit de gedachte dat we daarmee flink wat arbeid zouden kunnen besparen. Bekwame mensen zijn hier schaars. Door de  ErfGoedVloer kunnen we onze mensen nu op andere posities binnen het bedrijf inzetten.”

Teeltoppervlak

De start van het tuinbouwbedrijf in Vestfossen was min of meer toevallig. Vijfentwintig jaar geleden kon Vebjorn er een kleine boerderij kopen. “Omdat ik vooral geïnteresseerd was in de handel, stapte ik al gauw over op het telen van bloemen in plastic kassen. De eerste kas was maar klein, zo’n 50 m². Maar er kwam steeds meer vraag naar onze bloemen. Nu hebben we een teeltoppervlak van ongeveer 40.000 m². Leveren doen we in heel Noorwegen. Belangrijke bedrijfsfilosofie is dat we goed luisteren naar wat de markt van ons vraagt.”

“We kweken een beperkt assortiment, want we willen marktleider zijn in datgene wat we leveren. Kwaliteit is dan ook een belangrijke reden waarom we voor de  ErfGoedVloer hebben gekozen.”

“We willen marktleider zijn in wat we leveren.”

Vocht

Begin 2018 is een deel van de kwekerij voorzien van een  ErfGoedVloer. Op de rest van de tuin wordt geteeld op rolcontainers en zelf aangelegde vloeren. “De containers zijn duur, onpraktisch en daardoor heel arbeidsintensief. Alleen het schoonmaken is al een enorme klus.” De eigen vloeren bestaan uit folie en gronddoek en liggen op afschot. “We geven van bovenaf water, waardoor de vloer heel lang nat blijft. En dat is vooral in de winter een groot nadeel. Dan moet je flink stoken om de vloer weer droog te krijgen. Ook hebben we overal in de kas grote ontvochtigers hangen, omdat het klimaat in de kas anders te vochtig blijft.”

“De  ErfGoedVloer is een gesloten systeem. Dat is voor ons heel belangrijk. De regelgeving in Noorwegen wordt steeds strenger. We zitten hier vlakbij een klein riviertje, waar de forel haar eieren afzet. Er is dus sprake van een heel kwetsbaar milieu. Alles wat we hier op de kwekerij doen, kan effect hebben op de forellenstand. Daar moeten we oog voor hebben. Door het gesloten systeem van de  ErfGoedVloer hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.”

Eén systeem

Sørby koos ervoor om ErfGoed niet alleen de vloer te laten aanleggen, maar ook de complete watertechniek. “Het is heel prettig om alles bij één partij neer te kunnen leggen. Ook de hoge kwaliteit die ErfGoed levert, speelde bij deze keuze een belangrijke rol.”

Vebjorn: “We hebben veel vertrouwen in de  ErfGoedVloer, maar ook in het bedrijf ErfGoed. Van de verkoper tot de mensen die het hier hebben aangelegd. Het is een plezier om met ze te werken. Wat ze zeggen, doen ze ook. Werken met ErfGoed is gewoon fantastisch. Die mannen hebben het niet over problemen, maar zien alleen oplossingen! Daarbij komt dat er echt naar ons wordt geluisterd. Op allerlei niveaus hebben ze ons advies gegeven over hoe we ons bedrijf nog beter kunnen runnen. We hebben hier in Noorwegen de neiging om allerlei systemen door elkaar te gebruiken. Dat zorgt echter voor hoge kosten en is heel arbeidsintensief. Het is veel verstandiger om er meer lijn, meer structuur in te brengen en dat doen we met de  ErfGoedVloer.”

Beter in de hand

De mannen van Sørby zijn erg enthousiast over de vloer. “Het gemak waarmee je de planten op de vloer zet en ook weer uitzet en oppakt, is ongekend. We maken gebruik van een heftruck met brede banden en een opzetvork. Wellicht dat we in de nabije toekomst ook een mobiele uitzetmachine aanschaffen.”

“Wat ook opvalt, is dat het gewas heel uniform is. Hierdoor kunnen we de planten veel sneller oogsten,  omdat we minder hoeven te sorteren. Gelijkmatig watergeven was voor ons met het oude systeem de meest lastige klus. Je geeft makkelijk teveel water en dat heeft effect op de vochtigheid in de kas. Met de ErfGoedVloer hebben we de luchtvochtigheid en het klimaat veel beter in de hand.”

“Het kasoppervlak wordt met deze teeltvloer optimaal gebruikt, van gevel tot gevel.”

Ook het feit dat de vloer een half uur na de watergift weer droog is, benoemt Leendert als een belangrijk voordeel. “Het watergeven gaat sowieso een stuk makkelijker dan voorheen. Door de verticale afwatering hebben we minder last van pythium en we besparen natuurlijk op de energiekosten, omdat we minder hoeven droog te stoken.”

Blij zijn ze bij Sørby ook met het grijze bovendoek, de zogenaamde ErfGoed Grey Cover. “Het doek weerkaatst meer licht en dat kunnen we hier goed gebruiken.” Ook het aantal planten dat ze kwijt kunnen in de kas is flink hoger dan voorheen. “Het kasoppervlak wordt met deze teeltvloer optimaal gebruikt, van gevel tot gevel. En dat zorgt voor flink wat meer planten.”

Bij Sørby zien ze alleen maar voordelen van de vloer. Een half jaar na de aanleg van de eerste teeltvloer heeft Sørby daarom besloten om nog een deel van de kwekerij te vernieuwen en te voorzien van een  ErfGoedVloer. Die aanleg vond plaats in september 2018. Leendert: “We hebben nu het eerste seizoen op deze high-end teeltvloer achter de rug en zijn er superblij mee. Het systeem functioneert altijd. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. En de mensen werken met heel veel meer plezier op deze vloer.”

TERUG NAAR OVERZICHT