De oorzaak aanpakken!

De oorzaak aanpakken!

De oorzaak aanpakken!

Sep 15, 2021 8:51:26 AM

Ken je dat? Je hebt lekkage, maar je hebt geen tijd om te kijken wat er echt aan de hand is. Daarom zet je maar even een emmer neer en pak je als het nodig is een dweil. Symptoombestrijding noemen we dat. In Nederland hebben we daar een prachtig spreekwoord voor: dweilen met de kraan open.

Oorzaak

Wij mensen zijn vaak druk met symptoombestrijding. We kiezen bij voorkeur voor korte termijn oplossingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ons brein altijd kiest voor de weg van de minste weerstand. Op de lange termijn echter zorgt dat voor meer moeilijkheden. Het dieperliggende probleem kan zelfs toenemen als we het niet bij de wortel aanpakken. Zo kunnen die emmer en die dweil plotseling niet meer afdoende zijn. We moeten onszelf daarom dwingen op zoek te gaan naar de oorzaak van ons probleem.

Ook in het werk kiezen mensen vaak voor een snelle oplossing. En inderdaad: voor even zijn we dan van ons probleem af. Maar niet structureel.

Zwart gronddoek

Een mooi voorbeeld is het zwarte gronddoek dat al jarenlang in de tuinbouw in gebruik is. Veel mensen vragen zich af waarom er eigenlijk voor die kleur is gekozen. Dat had alles te maken met de schadelijke inwerking van UV. Zwart is daar van nature het beste tegen bestand. Nadeel is echter wel dat zwart het zonlicht niet reflecteert en daardoor heel veel warmte opneemt.

Nu heeft een teeltvloer – in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton en asfalt – gelukkig de eigenschap dat het de warmte ook weer snel afgeeft. En we hebben natuurlijk de mogelijkheid om de vloer te koelen. Bijvoorbeeld door de poreuze laag vol te laten lopen met water. ‘Probleem opgelost’, zijn we dan geneigd te zeggen.

Toch is daarmee de oorzaak niet weggenomen. Dat is ten diepste namelijk de kleur van het gronddoek. Maar ja, dat is altijd al zwart geweest en iedereen gebruikt het. Dat kun je dan toch niet zomaar veranderen? Dus blijven we sleutelen om de nadelen van het zwarte gronddoek zoveel mogelijk te bestrijden. Dat we daarmee ook nog eens extra kosten maken, nemen we op de koop toe.

Structureel verbeteren

Bij ErfGoed hebben we ons eigenlijk nooit neergelegd bij die makkelijke en snelle oplossingen. Natuurlijk, soms kun je even niet anders, maar als het even kan zoeken we  naar structurele verbeteringen. Zo zijn er inmiddels prima middelen ontwikkeld om andere kleuren doek te beschermen tegen zonlicht.

Dat heeft ons er nu toe gebracht om een geheel eigen, grijs gronddoek (ErfGoed Grey Cover) te laten ontwikkelen. Daarmee beperken we de warmteopname en zorgen we toch voor voldoende lichtreflectie. Dat creëert een veel beter microklimaat en dat komt de groei en de ontwikkeling van het gewas alleen maar ten goede. Met hogere opbrengsten en minder kosten als gevolg!

In deze video laat ik de nieuwe ErfGoed Grey Cover zien:

 

 

Dit jaar bestaat ErfGoed 60 jaar. In die periode hebben we een sterke groei doorgemaakt en zijn we wereldwijd koploper in de ontwikkeling en aanleg van teeltvloeren geworden. Dat we die positie hebben, heeft alles te maken met de mentaliteit van onze organisatie: je nooit neerleggen bij de makkelijke oplossingen, maar altijd op zoek blijven naar structurele verbeteringen.

Heb je ideeën of wil je ons uitdagen, bel of mail me gerust!

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT