Kwekers enthousiast over groene planten op ErfGoedVloer

Kwekers enthousiast over groene planten op ErfGoedVloer

Kwekers enthousiast over groene planten op ErfGoedVloer

Sep 15, 2021 4:35:47 PM

De uniformiteit van de teelt, dat valt beide kwekers op. Door de verticale afwatering blijven er geen plasjes achter of juist droge plekken. Berry van der Zwet, mede verantwoordelijk voor de teelt, organisatie en planning bij Zamioculca kwekerij Van Winden in het Drentse Erica is heel tevreden over de keuze voor een ErfGoedVloer. Koen Peeters, eigenaar van Fikona, een toonaangevende kwekerij van groene planten in het Belgische Lier zou niet anders meer willen.

Intern transport

Bij Van Winden werken ze nu anderhalf jaar op hun eerste ErfGoedVloer, een berijdbare teeltvloer met verticale afwatering. “Voor ons is het belangrijk dat we op alle locaties op dezelfde manier kunnen werken. Dat betekent onder andere dat een vloer berijdbaar moet zijn.” De stevigheid van de vloer in combinatie met een heftruck met speciale brede banden voldoet volgens Van der Zwet uitstekend. Bij Fikona hebben ze voor het intern transport gekozen voor de flying vork, een geheel geautomatiseerd transportsysteem.

Stuurbaar microklimaat

Fikona is gespecialiseerd in de teelt van onder andere ficus op stam, chamaedorea en de buxus sempervirens. Peeters: “Het grote voordeel van de ErfGoedVloer is het microklimaat. Dat is veel meer te sturen. Ik kan bijvoorbeeld de vloer tot net onder het bovendoek vol zetten met water, waardoor ik de vochtigheid bij de pot optimaal kan bevorderen.”

De planten die bij Fikona op de ErfGoedVloer worden geteeld zijn gevoelig voor schimmels, maar door de verticale afwatering hebben ze daar geen last meer van. Ook de uniformiteit valt Peeters op. “Je hebt met deze vloer geen oneffenheden meer. En het grijze doek is fijn omdat het veel minder warm wordt.”

Geen hangwater

Van Winden is al vijfentwintig jaar gespecialiseerd in de teelt van zamioculcas, een kamerplant waar de consument weinig naar om hoeft te kijken. Ze waren een van de eersten die deze plant teelden. “De zamioculcas moet je van bovenaf water geven. Belangrijk is dat het water meteen wordt afgevoerd. Daarom hebben we voor een nieuwe locatie van anderhalve hectare voor de teeltvloer van ErfGoed gekozen. De afwatering is perfect en overal gelijk, waardoor je geen last hebt van hangwater. Vooral in het voor- en najaar wil je deze planten niet te nat hebben staan. Met deze vloer kun je de teelt dus heel goed sturen.”

Deze week is de eerste volledige teelt op de ErfGoedVloer bij Van Winden achter de rug. De teelt van de zamioculcas neemt één tot twee jaar in beslag. Volgens Berry ligt de vloer er perfect bij en zorgt de verticale afwatering voor veel meer uniformiteit. “Je hebt geen last van vochtige of droge plekken, waardoor je een heel egaal gewas krijgt. We zijn dan ook heel tevreden met deze vloer. Het systeem past perfect bij de teelt en sluit naadloos aan bij onze manier van werken.”

Groeiende markt

De markt voor groene planten is sterk groeiend, blijkt uit rapportages van onder andere de Rabobank. De wereldbevolking blijft naar verwachting de komende jaren sterk toenemen. Door verstedelijking van gebieden is vergroening en verfraaiing nodig. Daarnaast zorgen groene planten voor een betere temperatuurbeheersing, waterafvoer en biodiversiteit. Alle reden voor ErfGoed om kwekers van groene planten verder te helpen, zodat ze op een ErfGoedVloer zeer efficiënt een gezond en uniform gewas kunnen produceren.

Meer informatie: www.fikona.be en www.vanwindenerica.nl

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT