Hoe houd ik mijn teeltvloer schoon?

Algen houden van warmte, vocht, licht en voeding. Al deze “voedingselementen” zijn in de kas aanwezig. Daarom is het belangrijk om permanent aandacht te besteden aan de preventieve en curatieve bestrijding van algen. ErfGoed heeft daarvoor een protocol ontwikkeld.  In het kort staat dat hier beschreven.  Uw leverancier van reinigingsmiddelen kan u zo nodig verder informeren.

Vooraf

Zorg ervoor dat aan het begin van de teelt de ErfGoedVloer schoon is en neem maatregelen om de vloer schoon te houden. Daarbij is ons advies om aan het einde van een teelt de volgende maatregelen te nemen:

  1. verwijder al het organisch materiaal. Raap het grove materiaal op.
  2. zorg ervoor dat de vloer droog wordt waarna u deze het beste met de veeg- zuigmachine schoon kan maken. Doe dit nauwkeurig en controleer goed zodat u er zeker van bent dat al het organische materiaal is afgevoerd.
  3. behandel de vloer met een reinigingsmiddel om algen en zo mogelijk ook andere vervuiling te doden. De middelen werken het best als er geen organisch materiaal meer aanwezig is.
  4. veeg- zuig de vloer nogmaals, minimaal 5 dagen na de behandeling met het reinigingsmiddel om de dode algenresten af te voeren. Dit kan natuurlijk alleen als die tijd er is.

U heeft nu een schone vloer om de teelt te beginnen. Hier ligt de basis. Schoon zijn en dan is de uitdaging schoon te blijven. Want als u dat goed regelt, zorgt dat voor een perfecte waterdoorlatendheid van de ErfGoedVloer.

Tijdens de teelt

Kies voor een preventieve bestrijding van de algen. In het kort komt het erop neer om vanaf de start een middel mee te geven. En de basis regel is: meten is weten. Controleer of het gegeven middel  ook gemeten wordt bij het opzetten van de teeltvloer en in het retourwater. Alleen dan weet je zeker dat voldoende middel gegeven is.
En ook hier is de standaard regel: overleg met uw leverancier. Controleer regelmatig en wissel als  het kan af en toe af van middel. Let natuurlijk goed op de gewasontwikkeling, want te hoge hoeveelheden reinigingsmiddelen zijn niet goed voor de wortelontwikkeling.

Hou met de middelkeuze natuurlijk rekening met uw MPS score.

Wilt u vrijblijvend meer informatie over de werking van een ErfGoedVloer? Neem contact met ons op.